Erizipel

Etiyoloji & Klinik

Erizipel üst dermis ve süperfisyal dermal lenfatiklerin etkilendiği, deriden kabarık, keskin sınırlı, üzerinde vezikül-bül bulunabilen eritemli plaklar şeklinde görülen yüzeyel bir selülittir. 

Selülit ise derin dermis ve subkutan yağ dokusunun akut, ağrılı, yaygın inflamasyonuyla seyreden bir enfeksiyondur. 

Etken selülitte sıklıkla S. pyogenes ve S. aureus iken, erizipelde A grubu beta-hemolitik streptokoklardır (S. pyogenes). Bu mikroorganizmalar deri bütünlüğünün bozulduğu alandan giriş yapar (deride sıyrık-çizik, tinea pedis vb).

4-6. dekatta ve erkeklerde daha sık görülür. 

Sıklıkla alt ekstremite ya da yüzde yerleşim gösterir. 

Diabetes mellitus, obezite, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, malnütrisyon, maligniteler, immünsüpresif tedaviler, HIV enfeksiyonu, alkol ve ilaç bağımlılığı risk faktörleridir.

Lokal ısı artışı, ağrı, palpasyonda hassasiyet, ateş, halsizlik, terleme, lenfadenopati ve lökositoz görülür.

Erizipel Tedavisi

  • İstirahat

  • Etkilenen vücut kısmının elevasyonu

  • Islak pansuman

Islak pansuman için ya da Eau de Goulard 500 cc 2x1 ya da Eau de Borique %2 500 cc 2x1 kullanılabilir. Pansuman suyu temiz bir kaba bir miktar dökülür, içerisine temiz bir gazlı bez batırılıp sıkılır. Lezyon üzerine tek kat olarak serilir ve lezyon üzerinde kuruması beklenir.

  • Antibiyotik tedavisi

Her olguda erizipel/selülit ayrımı yapılamayabilir, bu durumda her iki durumda ortak olarak kullanılabilen antibiyotikler tercih edilebilir. Erizipel tedavisinde kullanılabilecek antibiyotikler aşağıda belirtilmiştir)

Amoksisillin-klavunat 875 mg/125 mg tablet 2x1 (Klavunat BID 1 gr tablet 2x1 ya da Klavon-BID 1000 mg tablet 2x1) 

Sefaleksin 4x500 mg ( Sef 500 mg tb 4x1) 

reçetemiz.net © 2024