Logo

L55.9 - Güneş Yanıkları ( Akut Solar Dermatit )

GÜNEŞ YANIĞI (AKUT SOLAR DERMATİT)

Cildin ultraviyole radyasyona (UVR) aşırı maruz kalması sonucu oluşan akut kutanöz inflamatuvar bir reaksiyondur. Güneş, solaryum ve fototerapi lambaları UVR kaynaklarıdır.

Açık tenli kişiler (Fitzpatrick deri tipi I ve II) daha sıklıkla güneş yanığı olur. Prevalansı erkeklerde biraz daha yüksektir. Yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha yaygındır. Özellikle çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları, deri kanserlerine yatkınlığa neden olur.

UVR ıslak kıyafetlerden geçebilir ve böylece kıyafetlerin altında da güneş yanığı oluşabilir. Aşırı UVR maruziyeti; deride direkt DNA hasarına, inflamasyona, hem keratinositlerde hem de Langerhans hücrelerinde apoptoza neden olur. İnflamasyon; vazodilasyon ve eritem ile sonuçlanır. Eritem birinci derece yanık göstergesidir, genellikle UVR maruziyetinden 3-4 saat sonra oluşur, 12-24 saatte maksimum düzeyine ulaşır. Ağrı, hassasiyet, ödem, şiddetli vakalarda bül oluşumu (ikinci derece yanık göstergesi), ateş, bulantı, kusma, dehidratasyon görülebilir. Eritem, 4-7 günde ciltte soyulma ile birlikte geriler. 

GÜNEŞ YANIĞINDA TEDAVİ

Topikal anestezikler sensitizasyona ve kontakt dermatite neden olabileceği için kullanılmamalıdır. Hastalar devam eden güneş maruziyetinden kaçınmalıdır. Serin duş almak semptomları rahatlatmaya yardımcı olur.

Birinci derece ve lokalize yanıkta serin kompresler, serin suyla duş alınması ve nemlendirici kullanımı çoğunlukla yeterlidir. Semptomatik olgularda sekmelerdeki tedaviler önerilebilir.

Sorumluluk Reddi Beyanı

Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.