Dissemine Herpes Zoster:
Dermatom dışı alanlarda 20’den fazla vezikül görülmesi dissemine herpes zoster olarak isimlendirilir.
Bu lezyonlar dermatomda belirtilerin görülmesinden 7-10 gün sonra ortaya çıkar.
Genellikle yaşlı-düşkün kişilerde, lenforetiküler malignitesi olanlarda ya da AİDS’lilerde meydana gelir. Akciğerler ve santral sinir sistemine disseminasyon da olabilir.
Antiviral tedavi ilk 72 saat içinde başlanmalıdır. Yeni vezikülü çıkmaya devam edenlerde, immün yetmezlikli olguların tümünde, disseminasyon düşünülen olgularda, herpes zoster oftalmikuslu ya da herpes zoster otikuslu olgularda ilk 72 saat geçmiş bile olsa sistemik antiviral tedavi önerilir.
TIME CRITERIA
Post herpetik nevralji: Lokalize nöropatik ağrıda (mes. Postherpetik nevralji) topikal %5 lidokain uygulanması uygundur.
Herpes Zoster Aşısı: Herpes zoster aşısı yapılması uygundur. Zona infeksiyonu riskinde ve postherpetik nevrali riskinde azalma sağlar.
Daha önce zona infeksiyonu veya suçiçeği geçirmiş olguların da aşılanması önerilir.
Rekombinant adjuvanlı Zoster Aşısı (RZV), canlı zoster aşısı (ZVL)’den daha fazla koruma sağlar. RZV, VZL’ye tercih edilir. RZV, intramuskuler olarak iki dozda uygulanır. İkinci doz, ilk dozdan 2-6 ay sonra verilmelidir. Bu program, önceden Herpes zoster öyküsü olanlar ve daha önce ZVL almış olanlar dahil tüm hastalar için kullanılmalıdır.
Zona infeksiyonu geçiren olgularda aşılama öncesi beklenmesi gereken süreyle ilgili kesin bir öneri olmamakla birlikte, aşılanma, en erken akut hastalık bittikten ve semptomlar (ör. Döküntüler) geçtikten sonra yapılmalıdır.
Bazı uzman grupları Zona infeksiyonu, VZV’ye spesifik bağışıklığı birkaç yıl boyunca artırdığından aşılamayı 1 yıl sonra yapmayı önermektedirler.
Zoster aşısı ≥50 yaş tüm bireylere önerilmektedir.