Göz Hastalıklarında Genel Kurallar
Göz Hastalıklarında Genel Kurallar
Görmede azalma olan her durumda hasta göz polikliniğine yönlendirilmelidir. Göz muayenesi için özel bir ekipman ihtiyacı olduğu için birkaç göz hastalığı dışında tedavi konusunda temkinli olmakta ve hastaları göz hastalıkları polikliniğine yönlendirmekte fayda olacaktır.
Birinci basamakta değerlendirilebilecek tanılar: Şalazyon (arpacık), alerjik konjonktivit, mikrobiyal konjonktivit, blefarit, subkonjonktival hemoraji, hafif preseptal selülittir.
Topikal kortikosteroidler dozdan bağımsız olarak da göz tansiyonunu yükseltip sinsice optik sinir hasarı yapabileceği için ve hastaya bir kez reçete edildikten sonra hasta fayda görünce kendi iradesi ile kontrolsüzce kullanabileceği için 1. Basamak muayenede kortikosteroid reçete edilmemesine (kombine veya tek başına) özen göstermek gerekmektedir. Topikal steroid başlanması gerektiğinde katarakt ve göz içi basınç artışı gibi yan etkisi daha az olan loteprednol ve florometalon preparatları seçilebilir.
Korneada yabancı cisim (çapak; ahşap veya demir parçacıklar) çoğunlukla yıkamak ile gözden uzaklaştırılamaz. Bu durumda topikal antibiyotik başlandıktan sonra olabildiğince erken olacak şekilde hasta göz polikliniğine yönlendirilmelidir.
0-2 yaş arası çocuklarda antibiyotik gerektiğinde NETİLMİSİN (Örneğin NETİLCİN göz damlası) veya FUSİDİK ASİT (Örneğin STAFİNE visköz göz damlası) tercih edilmelidir.
Kinolon grubu antibiyotikler topikal antibiyotikler içinde en geniş spektrumlu antibiyotik sınıfını oluşturdukları için gelişen antibiyotik direnci göz önüne alınarak ilk tercih olarak kullanmamakta fayda olacaktır. Özellikle ofloksasin ve moksifloksasin gibi geniş spektrumlu kinolonlar 1. Basamak tedavide tercih edilmemelidir.
Suni göz yaşı preparatları;göz uzman hekim reçetesi hariç geri ödemede olmamakla birlikte gözü nemlendirme,mikrobiyal yükü azaltma, irritasyon şikayetlerini azaltma nedeni ile alerjik ve mikrobiyal konjonktivit durumlarında fayda sağlayacağı için tedaviye eklenebilir.
Antibiyotik pomadlar; göz kapağı enfeksiyonlarında, yaralanmalarında, konjonktivitlerde, blefarit tedavisinde kullanılabilir.