Logo

E05 - Hipertiroidi

Hipertiroidi tiroid bezinden fazla hormon sentez ve salgısıyla karakterize iken tirotoksikoz kaynağından bağımsız olarak fazla miktarda tiroid hormonunun oluşturduğu klinik bulgulara denir. Terleme, sinirlilik, huzursuzluk gibi semptomlar, taşikardi, tremor, artmış tendon refleksleri ve oftalmopati gibi bulgular ile kendini gösterir.

Tetkiklerde TSH baskılanmış, T3 ve T4 artmış olarak bulunur.

TSH baskılı iken serbestlerin (sT4, sT3) normal olduğu duruma subklinik tirotoksikoz denir. Bezde üretimin arttığı durumlarda (hipertiroidi) T3 yüksekliği daha belirgin iken, yıkıma bağlı nedenlerde T4 artışı daha ön plandadır.

Tiroid hormon düzeyleri artmış iken TSH normal veya yüksek ise TSH salgılayan adenom veya tiroid hormon direnci düşünülmelidir.

Tablo: Tirotoksikozun klinik bulguları

Bulgular

Kalp hızında artış (Taşikardi)

Aritmiler (SVT, AF)

Sıcak İntoleransı

Terleme

Kilo kaybı

Sinirlilik, emosyonel labilite, hiperkinezi

İnce tremor

Güçsüzlük, halsizlik

Göz kapağı retraksiyonu

Bağırsak hareketlerinde hızlanma

Adet düzensizliği

Osteoporoz

Hiperkalsemi

Kalp yetmezliği

Nefes darlığı

Diyabet hastalarında glisemik kontrolde bozulma

Laboratuvar olarak tirotoksikoz tanısı konduktan sonra en kritik ayırt ettirici test radyoaktif iyot uptake (RAIU)  testidir. Radyoaktif iyot uptake artmış veya yüksek/normal olan olgularda; artmış hormon üretimi düşünülürken, düşük radyoaktif iyot uptake’i ekzojen tiroid hormon kaynağı veya önceden üretilmiş hormonların salınımına (yıkıma ikincil)bağlı  tirotoksikoz düşündürür.

TİROİD FIRTINASI:

Ciddi tirotoksikoz ve sistemik dekompensasyonu olan olgularda klinik olarak tanı konur.

Vücut ısısı, taşikardi, AF ve kalp yetmezliği varlığı ve şiddeti, GİS yakınmaları (bulantı, kusma, ishal, karaciğer yetmezliği), santral sinir sistemi etkilenmesi (ajitasyon, delirium, stupor, koma)  ve presipite edici faktör varlığına göre puanlama sistemi mevcut olup, tedavi kararını vermede  kullanılabilir.

Sorumluluk Reddi Beyanı

Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.