H60.9 - Akut Otitis Eksterna ( Dış Kulak Yolu İltihabı )
AKUT OTİTİS EKSTERNA
Dış kulak yolu (DKY) enfeksiyonudur. Dış kulak yolunun koruyucu olan hafif asidik ortamı bozulmuştur. Etkenler genellikle pseudomonas aeruginosa ve stafilokoklardır.
Klinik: Kulakta şiddetli ağrı vardır. Pürülan akıntı genellikle mevcuttur. İşitme azlığı dky (dış kulak yolu) ödeminin şiddetine bağlı olarak olabilir veya olmayabilir.
Bulgular: Tragusa basmakla-palpasyonla hassasiyet ve ağrı genellikle vardır. Otoskopide dış kulak yolu ödemli, kızarık ve akıntılıdır. Kulak membranı normaldir. Ödem fazla ise kulak membranı görülemeyebilir.
TEDAVİ
NSAİ İlaçlar: Hem analjezik hem antiödem etkilerinden faydalanılacaktır. Akşam alınacak doz gece semptomlarını hafifletecektir.
Lokal Damlalar (Antibiyotik ve Steroidler): Etkenler genellikle pseudomonas aeruginosa ve stafilokoklardır. Kinolon grubu damlalar ve steroidli damlalar tedavide enfeksiyonun ve ödemin gerilemesi amaçlı kullanılmaktadır.
Lokal Damlalar (pH Düzenleyici Damlalar): DKY’nin asidik ortamının yeniden temini için asidik pH’a sahip damlalar verilebilir. Aluminyun subasetat, alkol borique vb bu damlaların miktarı ve reçetelemesi için KBB hekimine danışılması daha uygun olacaktır. İlk basamakta verilmesi şart değildir. Verilecekse borik asitli bir solüsyon olan; “%3’lük Alkol borique solüsyonu (içindeki alkol %70’lik olacak şekilde) S:3x3 damla” majistral ilaç şeklinde reçete edilip eczaneye yaptırılabilir. Hastaya bu damlanın tatbiki sonrası yanma semptomu olabileceği belirtilmelidir.
Akut otitis eksternada lokal damlalar ile o bölgede elde edilen antibiyotik konsantrasyonu, oral antibiyotiklerin vücutta metabolize olup kan yoluyla kulağa ulaşan konsatrasyonlarına göre daha fazladır. Bu sebeple eksternal otitte genellikle oral değil lokal antibiyotik tedavisi (7-10 gün) vermek yeterli ve doğru bir yaklaşım olmaktadır. Oral anitibiyotiklerin eklenmesi gereken durumlar da elbette mevcuttur.
Aurikulada kondrite sebep olmuş, kulak kepçesinde kızarıklığa neden olan, komplike enfeksiyonlarda KBB görüşü alınması uygundur. KBB hekimine ulaşım yok ve komplike enfeksiyon düşünülüyor ise oral antibiyotik (levofloksasin veya siprofloksasin) tabletler reçeteye eklenebilir.
Dış kulak yolu ileri derecede ödemli, lümen neredeyse tamamen kapalı ise verilecek damlaların o bölgeye penetrasyonu ve etkinliği az olacağı için dış kulak yoluna fitil ve onun üzerine damla uygulaması açısından KBB hekimine yönlendirilmesi uygun olacaktır.
HASTAYA ÖNERİLER
Hasta olan kulağı sudan korumak: Banyo yaparken o kulak girişine bol vazelin tatbik edilmiş pamuk konulması tavsiye edilebilir. Hazır tıpalar kulak akıntısı ile kontamine olup temizliğinin hasta tarafından güzel sağlanamayabilmesi nedeniyle her seferinde yeni hazırlanacak vazelinli pamuk tavsiye edilebilir. Vazelin; yağlı yapısı ile suyu itici görev görmektedir. Banyo dışı normal zamanda kulağın tıkanmaması, akıntının drene olması tavsiye edilir. Abdest alırken kulağın içini ıslatmaması tavsiye edilir.
Sıcak Kompres: Günde birkaç sefer kulak üstüne sıcak kompres (sıcak su torbaları ile veya büyükçe bir taşın ocakta ısıtılıp havluya sarılması ve kulak üstüne tatbik edilmesi hastayı semptomatik olarak oldukça rahatlatacaktır)
Gece Yüksek Yastıkta Yatmak: Gün içinde genelde ayakta veya oturur pozisyonda olunması, gece düz şekilde yatıldığında gündüze göre kulağa giden kan basıncının artması nedeniyle hastalar gece artan kulak ağrısından şikayetçidirler. Bu sebeple başın biraz eleve edilerek yatılması semptomatik fayda sağlayacaktır.
Sorumluluk Reddi Beyanı
Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.