Logo

H61.2 - Buşon ( Kulak Kiri )

BUŞON (KULAK KİRİ)

Buşon (serumen, kulak kiri) otoskopik muayenede oldukça sık olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Dış kulak yolunun giriş kısmında bulunan sekretuar bezlerin ürettiği, o bölgenin nemliliğinin ve korunmasının devamını sağlayan, yoğun kıvamlı bir sıvıdır. Normal şartlar altında üretilir ve dışarıya doğru atılır. Bu fizyolojik sirkülasyonun bozulduğu durumlarda kulak kanalını tıkayacak kadar birikimler olabilmektedir.

Bulgular: Otoskopide dış kulak kanalında sarı-kahverengi-bal veya siyaha yakın farklı renklerde ve kıvamda olabilen birikinti görülür. Üzerine enfeksiyon eklenmemişse beyaz renkli veya pürülan bir akıntı yoktur. Buşonun kendi sarı renkli koyu kıvamlı, yapışkan akıntısı görülebilir. Fizyolojiktir.

Öncelikle hastaya kulak temizliği amaçlı kulak pamuğunu dış kulak kanalının derinlerine doğru sokmamasını, sadece giriş kısmını temizleyebileceği belirtilmelidir. İçeriye doğru manipülasyon uzun dönemde buşonun kulak zarına yakın ve sert bir şekilde konumlanmasına neden olmaktadır.

Kanalı doldurmayan buşonlarda kulağın bu buşonu kendi atması beklenebilir. Kendiliğinden dışarı atılamayan, kanalı tıkayan buşonlarda ise hastaya gliserin içeren kulak damlalarını günde 3 sefer 5’er damla şeklinde uygulaması önerilebilir. Bu preparatlar SGK tarafından ödenmemekte olup hastanın kendi parasıyla temin etmesi gerekmektedir. 5 günlük bir uygulama genellikle yeterli olmakta ve sonrasında buşonun aspirasyonu rahatlıkla yapılabilmektedir.

Gliserin, oksijenli su (hidrojen peroksit) ve borik asitin çeşitli kombinasyonlarını içeren damlalar da piyasada mevcuttur. Bu karışımlı damlalar da önerilebilir. Fakat bu zamana kadarki tecrübelerim göstermektedir ki bu kombinasyonların içinde bir tanesi mutlaka gliserin olmalı. Yani sadece oksijenli su ve borik asit karışımı buşonu yeterince yumuşatmamaktadır. Bu sebeple gliserinin içinde olduğu bir kombinasyon tercih etmenizi öneririm.

Otoskopide sadece buşon görülmesi, herhangi bir pürülan akıntının olmaması durumunda bu buşonu bir enfeksiyon olarak değerlendirmemek gerekir. Buşon sebebiyle antibiyoterapi verilmesine gerek yoktur. Bahsettiğimiz buşon yumuşatıcı ve çözücü damlalar verilebilir. Böylece gereksiz antibiyotik kullanılmamış olacaktır. Pürülan akıntı durumunda ise antibiyotikli lokal damlalar verilebilir. Çoğu zaman oral tedaviye gereksinim yoktur.

Sorumluluk Reddi Beyanı

Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.