Akut Otitis Media

Kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ateş gibi semptomlarla gelişen orta kulak enfeksiyonudur. Küçük çocuklar ağrıyı ifade edemedikleri için huzursuzluk, kulakla oynama veya sakinleştirilememe nedeniyle getirilebilir. Her yaşta olmakla birlikte 6-24 aylık infantlarda, anatomik olarak östaki tüpünün daha horizontal seyretmesi ve erişkine göre daha kısa olması nedeniyle, daha sık görülür. Ayrıca viral üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında geçici nazofarengeal lenfoid hiperplazi gelişmesi veya adenoid vejetasyon östaki tüpünün ağzını mekanik olarak tıkayabilir.

Üst solunum yolları enfeksiyonları çocuklarda akut otitis medianın en sık predispozan faktördür. Genellikle etken kapsüllü bakterilerdir. Eş zamanlı Pürülan konjonktivit olması etiyolojinin H. İnfluenza (tiplendirilemeyen) olduğunu düşündürür. En sık patojenler Streptococcus pneumoniae, tiplendirilemeyen Haemophilus influenzae ve Moraxella catarrhalis’dir. Respiratuar syncytial virüs (RSV), coronavirüs, influenza virüs, adenovirüs, human metapneumovirus ve picornavirus gibi viral ajanlarla da otit görülebilir. 

Son 6 ayda 3 veya daha fazla, son 1 yılda 4 veya daha fazla otit geçiren çocuklarda tekrarlayan otit düşünülür. 

Otoskop muayenesinde kulak zarı hiperemik, bulanık ve bombe görünümdedir. Kulak zarı kızarıklığı veya kulak ağrısı her zaman Akut Otitis Media (AOM) demek değildir. Kulak zarı ağlama esnasında, yüksek ateşte ve üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE)’de hiperemik görülebilir. İnfant yaş gurubunda klinik bulguların non-spesifik olması ve otoskop muayenesinin kısıtlılığı nedeniyle tanı güçtür. 

TEDAVİ PRENSİBİ: Ağrıyı kes + Etkene yönelik antibiyotik ver + 48-72 sa sonra tedavi yanıtı değerlendir. 

ÖNERİLMEYEN: Kulak yoluna zeytinyağı damlatma, soğuk ve sıcak uygulamanın faydası gösterilmemiştir. 

ANALJEZİK SEÇİMİ: Analjezi için 10 mg/kg/doz ibuprofen veya asetaminofen verilir. İkisinin de AOM’da etkinliği benzerdir. 

ANTİBİYOTİK SEÇİMİ: Amoksisilin veya Amoksisilin Klavunat ilk tercihtir. Son 1 ay içinde B laktam antibiyotik aldıysa, rekürren AOM tanısında (son 6 ayda 3’ten fazla AOM atağı veya son 1 yılda 4’ten fazla AOM atağı), pürülan konjonktivit eşlik ediyorsa ve ülkemiz toplumlarında direkt amoksisilin-klavunat ile başlanmalıdır. 

Tedavi yanıtını değerlendirme: 48-72 sa sonra tedaviye yanıt varsa tedavi tamamlanır. Tedavi yanıtı yoksa 3 doz parenteral tedavi seftriakson (FORSEF) verilmelidir (50 mg/kg tek doz, max: 1 gr). 72 sa sonra tedavi yanıtı varsa oral antibiyotik ile tedavi 10 güne tamamlanmalıdır.

Amoksisilin klavunat dozu: 90 mg/kg/gün 2 dozda verilir, (max: 3 gram). Adolesana 1-2 gr/doz 2 dozda verilebilir (16 yaş üzeri)

Tedavi süresi: 2 yaş altı tüm çocuklara, timpanik zar perfore veya rekürren AOM: 10 gün 

                        2 yaş üzeri, timpanik zar intakt, rekürren AOM yok ise: 5-7 gün 

Penisilin Alerjisi durumunda: Sefdinir (CEFDIFIX) 14 mg/ kg/gün (max: 600 mg)  veya sefpodoksim (INFEX) 10 mg kg gün (max: 400 mg). IgE aracılı ciddi reaksiyonda Azitromisin (AZELTIN)) 10 mg/kg gün tek doz ilk gün, 2-5.günlerde 5mg/kg/gün tek doz olarak reçete edilmelidir. IM tedavi gereksiniminde; Sefuroksim aksetil:30 mg/kg/gün olacak şekilde verilebilir.


reçetemiz.net © 2024