Kabakulak

KABAKULAK:

Kabakulak, büyük ölçüde aşılama yoluyla önlenebilen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Kabakulak virüsünün sebep olduğu özellikle tükürük bezlerinin (parotis, submandibular ve sublingual) iltihabı ve bazen de gonadlar, meninks, pankreas ve diğer organların tutulumu ile kendini gösteren akut, bulacı bir infeksiyon hastalığıdır.

Tipik olarak, birkaç gün süren ateş, baş ağrısı, miyalji, yorgunluk ve iştahsızlıkla başlar, ardından parotit gelir; hastalık genellikle kendi kendine sınırlıdır.

Kabakulak tanısı, tipik klinik bulgulara (parotit veya diğer tükürük bezi şişmesi, orşit veya ooforit) ve ilgili epidemiyolojik maruziyete (bilinen veya şüphelenilen kabakulak hastası olan bir bireyle solunum veya ev içi temas) sahip hastalarda şüphelenilmelidir. Aşılanmamış olduğu bilinen kişiler enfeksiyon açısından en yüksek risk altındadır, ancak ilgili semptomları ve epidemiyolojik maruziyeti olan aşılanmış kişiler arasında kabakulaktan da şüphelenilmelidir. Kabakulak için değerlendirilen hastalar damlacık önlemlerine tabi tutulmalıdır.

AŞI:

Ulusal aşı takvimimizde 1 yaş ve 4 yaşta kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşılaması mevcuttur. Tek doz aşılama ile hastalığa karşı koruyuculuk %78, çift doz aşılama ile %88'dir.

Duyarlı kişilerde maruziyet sonrası profilakside 72 saat içinde aşı yapılır. 

TEDAVİ:

Spesifik tedavisi yoktur. Yatak istirahati önerilir. Gerekirse antipiretikler kullanılır.

reçetemiz.net © 2024