F33 - Majör Depresif Bozukluk ( Depresyon )
MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK (DEPRESYON)
Majör Depresif Bozukluk Tanı Kriterleri (DSM-5)
A. Aşağıdaki semptomlardan beşi (veya daha fazlası) aynı 2 haftalık dönemde mevcut olup önceki işlevsellik düzeyine göre bir değişiklik göstermelidir. Bu semptomlardan en az biri (1) depresif ruh hali veya (2) ilgi ya da zevk kaybı olmalıdır.
Not: Açıkça başka bir tıbbi duruma bağlı olduğu bilinen semptomlar dahil edilmemelidir.
Günün büyük bir bölümünde, neredeyse her gün, depresif ruh hali (bireyin kendini üzgün, boş, umutsuz hissettiğini bildirmesi veya başkaları tarafından gözlemlenmesi, örneğin kişinin ağlamaklı görünmesi).
Not: Çocuklar ve ergenlerde irritabl (sinirli) ruh hali olabilir.Günün büyük bir bölümünde, neredeyse her gün, tüm ya da neredeyse tüm etkinliklere karşı belirgin ilgi veya zevk kaybı (bireyin kendisinin bildirmesi veya başkalarının gözlemiyle belirlenmesi).
Diyet yapmaksızın belirgin kilo kaybı veya kilo alımı (örneğin, bir ay içinde vücut ağırlığının %5'inden fazla değişim) ya da iştahta neredeyse her gün azalma veya artış.
Not: Çocuklarda beklenen kilo artışının sağlanamaması dikkate alınmalıdır.Neredeyse her gün uykusuzluk (insomni) veya aşırı uyuma (hipersomni).
Neredeyse her gün psikomotor ajitasyon (huzursuzluk) veya retardasyon (yavaşlama) (sadece öznel his olarak değil, başkaları tarafından gözlemlenebilir olmalıdır).
Neredeyse her gün yorgunluk veya enerji kaybı.
Neredeyse her gün değersizlik duyguları ya da aşırı veya uygunsuz suçluluk (sanrısal olabilir) (yalnızca hasta olduğu için kendini suçlama veya pişmanlık duyma dışında).
Neredeyse her gün düşünme, odaklanma yetisinde azalma veya kararsızlık (bireyin kendisinin bildirmesi ya da başkaları tarafından gözlemlenmesi).
Tekrarlayan ölüm düşünceleri (sadece ölmekten korkma değil), yineleyen intihar düşünceleri (özel bir plan olmaksızın), intihar girişimi veya intihar etmek için belirli bir plan yapma.
B. Semptomlar klinik olarak belirgin bir sıkıntıya veya sosyal, mesleki ya da diğer önemli işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olmalıdır.
C. Bu dönem, bir maddenin (örn. uyuşturucu, ilaç) veya başka bir tıbbi durumun fizyolojik etkilerine bağlı olmamalıdır.
Not: A–C kriterleri majör depresif epizodu tanımlar.
Not: Önemli bir kayba (örneğin yas, maddi çöküş, doğal afet nedeniyle kayıplar, ciddi bir tıbbi hastalık veya engellilik) verilen tepkiler, Kriter A’da belirtilen semptomlara benzeyebilir (örneğin, yoğun üzüntü, kayıpla ilgili düşüncelere dalma, uykusuzluk, iştahsızlık ve kilo kaybı). Bu tür belirtiler kayba verilen normal bir tepki olarak anlaşılabilir veya uygun görülebilir, ancak bununla birlikte majör depresif epizodun da var olup olmadığı dikkatle değerlendirilmelidir. Bu karar, bireyin geçmişi ve kültürel yas tutma normları göz önüne alınarak klinik yargıyı gerektirir.
D. En az bir majör depresif epizod, şizoaffektif bozukluk ile daha iyi açıklanamaz ve şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrılı bozukluk veya başka belirlenmiş ya da belirlenmemiş şizofreni spektrum ve diğer psikotik bozukluklar ile örtüşmemelidir.
E. Daha önce hiçbir mani veya hipomani epizodu yaşanmamış olmalıdır.
Not: Eğer tüm mani veya hipomani benzeri epizodlar madde kullanımına veya başka bir tıbbi durumun fizyolojik etkilerine bağlıysa, bu dışlama kriteri uygulanmaz.
Tedavide ilk sıra olarak SSRI’lar kullanılır
Genel olarak ilk 1 hafta başlangıç dozunun yarısı olacak şekilde başlanır. Ardından tam doza geçilir
Tedavinin ilk 1 haftasında hastalarda mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetleri olabilir. Bu şikayetler ilk 1 haftada geçebilir. 1 haftada geçmezse bu şikayetlere yönelik ayırıcı tanının yapılması gereklidir.
İlaç etkinliği açısından SSRI’lar arasında bir fark yoktur. Yan etki profiline göre tercih edilir.
Duruma göre hekim uygun görüyorsa terapi yapılabilir.
BDT etkili bir tedavi yöntemidir.
Bir çok tablo Major depresif bozukluğu taklit edebilir. Bunun için ayrıcı tanı önemlidir.
Zerdeçal takviye olarak kullanılabilir. Fakat günlük 500 gr zerdeçal tüketmek gerekmektedir.
Sorumluluk Reddi Beyanı
Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.