Logo

F41.0 - Panik Bozukluk ( Panik Atak )

Panik Bozukluk

Panik Bozukluk Tanı Kriterleri

A. Beklenmedik ve tekrarlayan panik atakların varlığı.

Bir panik atak, ani ve yoğun bir korku veya rahatsızlık hissinin birkaç dakika içinde en yüksek noktaya ulaşmasıdır. Bu süre zarfında aşağıdaki belirtilerden dört veya daha fazlası ortaya çıkar:

Not: Ani yükselme, sakin bir durumdan veya kaygılı bir durumdan başlayabilir.

  1. Çarpıntı, kalp atışlarının hızlanması veya kalbin güçlü bir şekilde atması.

  2. Terleme.

  3. Titreme veya sarsılma.

  4. Nefes darlığı veya boğuluyormuş gibi hissetme.

  5. Boğazda düğümlenme hissi.

  6. Göğüs ağrısı veya rahatsızlık hissi.

  7. Mide bulantısı veya karın rahatsızlığı.

  8. Baş dönmesi, sersemlik, hafiflik hissi veya bayılacak gibi olma.

  9. Üşüme veya sıcak basması.

  10. Parestezi (uyuşma veya karıncalanma hissi).

  11. Derealizasyon (gerçek dışılık hissi) veya depersonalizasyon (kendinden kopma, kendine yabancılaşma hissi).

  12. Kontrolü kaybetme veya “çıldırma” korkusu.

  13. Ölme korkusu.

Not: Kültüre özgü semptomlar (örneğin, kulak çınlaması, boyun ağrısı, baş ağrısı, kontrolsüz çığlık atma veya ağlama) görülebilir. Ancak, bu semptomlar dört gerekli belirti arasında sayılmamalıdır.

B. Panik ataklardan en az birinin ardından 1 ay (veya daha uzun süre) boyunca aşağıdakilerden biri veya her ikisi gözlemlenir:

  1. Ek panik ataklar yaşama konusunda sürekli kaygı duyma veya panik atakların sonuçlarıyla ilgili aşırı endişe (örneğin, kontrolü kaybetme, kalp krizi geçirme, “çıldırma” korkusu).

  2. Panik ataklarla ilgili olarak önemli düzeyde uyumsuz davranış değişiklikleri (örneğin, panik atak yaşamamak için egzersizden veya bilinmeyen ortamlardan kaçınma gibi kaçınma davranışları).

 

C. Rahatsızlık, bir maddenin (örneğin, uyuşturucu veya ilaç) veya başka bir tıbbi durumun (örneğin, hipertiroidi, kardiyopulmoner rahatsızlıklar) fizyolojik etkilerine bağlı değildir.

 

D. Rahatsızlık, başka bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanamaz (örneğin, panik ataklar yalnızca sosyal kaygı bozukluğundaki gibi korkulan sosyal durumlarda, özgül fobiye sahip bireylerde yalnızca belirli nesnelere veya durumlara maruz kalınca, obsesif-kompulsif bozuklukta yalnızca obsesyonlara tepki olarak, travma sonrası stres bozukluğunda yalnızca travmatik olay hatırlatıcılarına tepki olarak veya ayrılık kaygısı bozukluğunda yalnızca bağlanma figürlerinden ayrılınca meydana geliyorsa).

 

Panik Bozukluk Tedavisi

Tedavide SSRI ve SNRI grubu antidepresanlarla ve lüzum halinde benzodiazepinler kullanılabilir.

Psikoterapi olarak BDT uygun olan seçenektir.

Ayırıcı tanı yapılması önemlidir.

Özellikle kardiyak ve respiratuar bozukluklarla karışabilir.

Sorumluluk Reddi Beyanı

Reçetemiz.net doktor ve eczacılardan oluşan geniş bir ekip tarafından, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler bir hekimin teyidine muhtaçtır. Sağlık profesyoneli olmayanların kullanımına uygun değildir. Sitenin amacı hekimlere kolaylık sağlamaktır. Hastanın klinik durumu gözetilerek reçetenin düzenlenmesi tanı koyan hekimin sorumluluğundadır. Reçetemiz.net herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.